Zokni vagy nem zokni? Ez itt a kérdés.

May 25, 2017

 

Ma reggel az egyik kedves jógásom megkérdezte, hogy mi a véleményem a zokniban jógázásról? Mert ő abban szokott gyakorolni, de a napokban egy órán levetették vele.

Én mindig mezítláb jógáztam, mert ezt láttam az órákon, amikre jártam, ezt szoktam meg, és egyébként sem szeretem különösebben a zoknit, mezítláb jobban szeretek lenni . Nem is igazán tűnt fel, hogy nincs mindenki mezítláb. Aztán mikor órákat kezdtem tartani, észrevettem, hogy elég sokan vannak zokniban. Kicsit furcsálltam, mert úgy láttam, hogy sokaknak lecsúszkál, de sose szóltam érte, mert nem gondoltam, hogy ez egy annyira lényeges dolog lenne .

A ma reggeli kérdés után kicsit alaposabban átgondoltam ezt a dolgot és megpróbáltam minden érvet felsorakoztatni a zokni viselése ellen.  4 olyan dolog jutott eszembe, ami nekem valaha az órák során feltűnt mint esetlegesen zavaró tényező.

  1. A gyakorló nem tud három ujjal megkapaszkodni a nagylábujjába (ahogy néhány ászana megkívánná).

  2. Egyes pózoknál, pl fapóz a zoknis talp könnyebben csúszik le a nadrággal borított lábról.

  3. A padlón csúszik a zokni.

  4. Valóban lecsúszkál a zokni és igazgatni kell.

És aztán átgondoltam a zokniviselés ellen szóló érvek ellenérveit :) 

  1. Van, aki zokniban is megoldja a lábujjba kapszkodást, vagy ha nem akkor másképp kapaszkodik a lábába.

  2. Az adott póznál gyorsan leveszi a zokniját vagy üdvözli az extra kihívást.

  3. Ha a padlón csúszik a zokni, a gyakorló legalább megpróbál a matracán maradni.

  4. Ezt általában hamar megunják az emberek és leveszik a zoknijukat.

Mint említettem, én jobb szeretek mezítláb lenni, és nem is akarnék külön vacakolni a fent említett zavaró tényezőkkel, DE én egyiket sem találom akkora horderejűnek, hogy emiatt bárkit megkérjek arra, hogy ne viseljen zoknit.  Nem hiszem, hogy azon áll vagy bukik bárki üdvözülése, hogy három ujjal kapaszkodik a nagylábujjába, vagy más módon ragadja meg a lábfejét.

Ezek mellett pedig egy csomó olyan dologra is tudok gondolni, melyek számomra érthetővé teszik azt, hogy valaki a zokniban jógázást választja.

Én azt gondolom, hogy ennyi rugalmasság belefér és aki leveteti a zoknit a gyakorlóval, az elképzelhető, hogy még soha nem gondolta végig, hogy miért is veteti le. Csak azért teszi, mert beleragadt egy szokásrendszerbe, melynek íratlan szabályai szerint csak mezítláb szabad jógázni. Aztán persze lehet, hogy van valami olyan oka, hogy a Föld gyógyító energiái nem tudnak áthatolni a zoknin vagy mittomén más olyasmi, amiről én nem tudok és ami fel sem merült bennem. Én csak azt tudom, hogy ha józan paraszti ésszel átgondolom, hogy mi szól a zokniban jógázás ellen, akkor arra jutok, hogy semmi olyan, ami miatt ne bízhatnám rá a jógásaimra ebben a kényes ügyben a döntés jogát :)

 

Please reload

Featured Posts

Siess már belső béke, nem érek rá egész nap.

May 30, 2014

1/2
Please reload

Recent Posts

November 26, 2017

October 13, 2017

September 28, 2017

July 2, 2017

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags