Óráinkról általában

Mielőtt kifejtenénk, hogy mire számíthat az, aki nálunk egy jógaórán vesz részt, tisztáznunk kell egy apró félreértést. Amit mi legtöbben jóga néven ismerünk,  pontosabban amit egy jógastúdióba ellátogatva jóga néven csinálunk, az valójában "csak" ászanagyakorlás némi pránajámával fűszerezve. És mint ilyen, a hatha jóga része. A köztudatban az a téves elképzeés terjedt el, hogy a hatha egy olyan stílus, mely statikus, és hosszan kitartott ászanákból épül fel, ezáltal elkülönül a dinamikusabb irányzatoktól. Valójában azonban a hatha jóga nem az ászanagyakorlás egyik külön irányzata, mint pl. az Astanga vinyásza jóga, a Yin jóga, gerincjóga, stb. Hanem az előbb felsoroltak (és a jógastúdiók kínálatában szereplő összes többi "mozgásalapú" jóga) mindegyike hatha jóga. 

A hatha jóga pedig egy olyan rendszer, melynek 4 lépcsőfoka van, a jáma, nijáma, ászana és pránajáma. A jámák és nijámák olyan erkölcsi irányelvek, melyeket a jóga gyakorlójának javasolt betartani, ha a hatha jóga ösvényén végig szeretne haladni. Erről bővebben számos helyen találhattok információt, ezért nem is részletezem tovább. 

Az alábbiakban pedig az órarendünkben található különféle órákról találtok leírást, de ahogy a mondás tartja "a puding próbája az evés", tehát legjobb, ha kipróbáljátok az órákat.

Kezdő hatha

A kezdő jógaórákon olyan ászanákat gyakorlunk, melyek kezdők, illetve idősek számára is viszonylag könnyen kivitelezhetőek. Ha pedig mégis gondot okozna valakinek valamelyik testhelyzet, akkor különféle eszközök (jógatégla, heveder) segítségével, vagy módosított pózzal segítünk a helyzeten.

A legfőbb szempont az, hogy a csoport minden tagja számára követhető legyen az óra, és a lehető legtöbb póz kivitelezhető legyen.

Egy kezdő órán előfordulhat az is, hogy az óra menete kicsit megakad annak érdekében, hogy mindenki tartani tudja a lépést. Nagyon fontos tehát, hogy aki ezt az óratípust választja, az legyen türelmes és legyen tekintettel a csoport többi tagjára.

Gerincjóga

A gerincjóga  célja az egészséges fizikai test elérése. Az órán nagy figyelmet fordítunk a helyes testtartás és a helyes légzés elsajátítására, melynek segítségével minőségi változás állhat be az életünkbe. Az órákon kötött gyakorlatsort végzünk, mindig csak egy kicsit fűszerezve újdonsággal, ami sokaknak biztonságot nyújt. Ezt az óraítípust azoknak is ajánljuk, akiknek gerincproblémájuk vagy más egészségügyi problémájuk van, túlsúlyosak vagy régóta nem mozogtak és azoknak is akik szeretnének megismerkedni a jóga alapjaival.

Hatha flow

A flow egy dinamikus irányzat, ami a mozgás folyamatosságára és a légzés könnyed áramlására épül. Az óra ráhangolódással és légzőgyakorlattal indul, ami segíti a gyakorlók megérkezését. Ezt követően finoman átmozgatjuk az egész testet, ászanából ászanába áramlunk. A gyakorlás különösebb előzetes tudást nem igényel, fokozatosan építkezünk, mindig vannak könnyítések illetve nehezítések. A folyamatos áramlás egy idő után mozgó meditációvá válik, amit lágy zene kísér, majd egy óra végi relaxáció zár.

Női jóga

Könnyed gyakorlás női körben

A női jóga órákon megtanulunk áramlani, a testünk jelzéseire figyelve gyakorolni. A hatha jóga eszközeit, ászanáit a női területekre fókuszálva használjuk, ami jótékonyan hat az egész test, különösen a medencei terület keringésére, erősíti a gát- és hüvely izomzatát, has- és medence izmait, erősíti és egyben lazítja, mobilizálja a csípőízületet, kiegyensúlyozza a hormonrendszer működését, harmonizálja az érzelmeket. Elősegíti a ciklus harmonikusságát, a menstruációt kísérő és megelőző kellemetlen tünetek enyhítését, a szülés utáni regenerálódást, a menopauza tüneteinek csökkentését, a női egészség helyreállítását, a nőiesség teljesebb megélését.